Skip to main content
Sajtóközlemények

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

By 2022. június 24.június 28th, 2022No Comments

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos/aktív kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A Győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

2005-ben a Győri Széchenyi István Egyetem hallgatói és kutatói megalapították az energiahatékonyságra optimalizált elektromosjárműveket fejlesztő SZEnergy Teamet, amely 2008 óta vesz részt rangos nemzetközi versenyeken, és ért el szép eredményeket többek közt a napelemes fejlesztések terén.

A 30 fős, a gépészet, az elektronika, az autonóm járművek és a marketing területén tevékenykedő csapat lassan tíz éve foglalkozik elektromos járműfejlesztéssel. A világjárvány miatt az elmúlt két évet leszámítva, minden évben megmérettették magukat. 2019-ben készült el önvezető járművük, amelyet azóta folyamatosan fejlesztenek az autonóm feladatokra, és készülnek célzottan immáron az energiahatékonyság mellett a jármű önvezető képességeit megmérettető versenyekre. 2022-ben beérett a munka gyümölcse: májusban világcsúccsal, 284 km/kWh-ás energiamérleggel nyertek meg egy Hollandiában szervezett nemzetközi versenyt, most pedig újabb izgalmas kihívás előtt állnak.

Július elején Franciaországba, az alapvetően mérnöki tanulmányokat folytató diákoknak szervezett Shell Eco-marathonra utaznak, ahol az ’urban concept’ kategóriában, összesen négy versenyszámban vesznek részt: az elméleti feladaton túl minél hosszabb távolságot kell megtenniük, parkolási műveletet hajtanak végre, valamint szlalompályát teljesítenek. A versenyen az egyik legfontosabb feladat a jármű precíz pozícionálása, a GPS műholdjeleken túl rövid késleltetésű mobilinternetes helymeghatározással válhat a szükséges pontosságúvá, ehhez a Yettel biztosítja a csapat számára a szükséges netkapcsolatot mind a hazai tesztelések, mind a Franciaországban szervezett verseny során a SZEnergy Team számára.

„A legújabb fejlesztéseinkkel elsősorban a tömeget és a fogyasztást igyekeztünk csökkenteni, és kiemelten fontos volt az új motorunkamely a korábbi hajtásoknál intenzívebb gyorsítást tesz lehetővé. A járművünk egyébként új külsőt is kapott, amely feltűnő sárga színével a versenypályán rögtön észrevehető. A franciaországi maraton a járművünk eddigi legfontosabb megmérettetése lesz” – mondta el Miklós Máté csapatvezető.