Skip to main content
Sajtóközlemények

„Ahsztória”: Hotelbejárással is ünnepel az 50 éves Danubius Hotels

By 2022. május 18.június 28th, 2022No Comments

Alapításának 50. évfordulója alkalmából a Danubius Hotels leleplezi az elmúlt fél évszázad legérdekesebb történeteit és rendezvényekkel várja a munkatársakat és a vendégeket egyaránt. A Danubius Hotels visszahozza a legkedveltebb fogásokat az elmúlt évtizedekből az étlapra, és kollégái legemlékezetesebb történeteit is megosztja a nagyközönséggel. A hosszúlépés.járunk? városi sétaszervezővel pedig elindítja „Nem hisztéria! Astoria!” sétáját, amely során a közönség megismerheti a hotel történelmét és a szállóhoz köthető legérdekesebb eseményeket.

Az idén 50 éves Danubius Hotels leleplezi a fél évszázados múlt legérdekesebb történeteit, végig vezet a hotelek történelmén is és megosztja a jelenlegi és egykori munkatársak legkedvesebb emlékeit. A szállodák kivétel nélkül központi elhelyezkedésűek, így aki bármelyikben megszáll, egy karnyújtásnyira találja magát minden olyan eseménytől, látványosságtól, kulturális programtól, amiért érdemes oda látogatni. A szállodalánc bemutatja a leghíresebb forgatási helyszíneket, az évek során a szállodákban megszállt külföldi sztárok sztorijait is megosztja, de az elmúlt 50 év ikonikus fogásait is visszahozza a jubileum alkalmából. Emellett külön figyelmet fordítanak a munkatársak elismerésére is, a kollégák számára szállodai élményhetet szerveznek és rendhagyó ünnepségsorozattal köszöntik őket.

A jubileumi aktivitás része a hosszúlépés.járunk? városi sétaszervező „Nem hisztéria! Astoria!” sétája, amely során az érdeklődők a Danubius Hotel Astoria teljes történelmét és legérdekesebb eseményeit is megismerhetik. Az Astoria Szálló 1996 óta a Danubius Hotels-hez tartozik és ez a szálloda a főváros egyik legrégebbi, eredeti formáját őrző, ikonikus szállodája. Valójában három épületrészből áll, amit két építész tervezett. A Kossuth Lajos utca felőli homlokzaton láthatóan elválik az épület, eltérnek az ablakközök oszlopdíszei, az ablakok fölötti díszítmények és a franciaerkélyek is. A szálloda a nevét a híres New York-i Astor St. Regis hotel után kapta, amely az Astor család első szállója volt. A budapesti szálló névadója Gellér Mihály, a szálloda üzemeltetője és első igazgatója, aki korábban pont Astor St. Regis vezetője volt.

1914. március 14-én, a háború előestéjén nyitotta meg kapuit az Astoria az Amerikából hazatért Gellér Mihállyal. A hotel az egyik legnépszerűbb szálló volt a kezdetektől, szinte egymásnak adták a kilincset a fővárosba érkező jómódú vendégek. Gyakran „Ahsztória” néven emlegették, mert annyira nehéz volt bejutni. Megnyitása után része volt a történelem legnagyobb eseményeinek, Károlyi Mihály otthona is volt, egy ideig pedig a Gestapo főhadiszállásaként üzemelt, de az oroszok és az amerikaiak is elfoglalták. Kádár idején például a titkosszolgálat álcázott lehallgató és képrögzítő berendezéseket helyezett el a hotel szobáiban, hogy megfigyelhessék a külföldi állampolgárokat. Ezeket az eszközöket természetesen azóta már rég eltávolították, az elmúlt években pedig több nagy felújításon is átesett a szálloda, legutóbb a Magyar utcai oldalon lévő szobákat újították fel a 21. századi utazók igényeinek megfelelően.