Skip to main content
Sajtóközlemények

Az IBM kétszázmillió dolláros befektetése

By 2016. október 4.No Comments

Az IBM bejelentette, hogy kétszázmillió dollárt fektet müncheni Watson Internet of Things központjának fejlesztésébe, csakúgy mint a  Blockchain és egyéb adatvédelmi megoldásaihoz kapcsolódó IoT szolgáltatásokba. A cég néhány új ügyfelet is bemutatott, akik az IBM Watson IoT megoldásait hasznosítják a gépekben, autókban, drónokban vagy éppen az egészségügyi ellátó rendszerekben található több milliárd szenzor adatainak elemzésére.

Jelenleg 8000 IBM-ügyfél alkalmazza a cég hálózatra kapcsolt szolgáltatásait, kétezerrel többen, mint 8 hónappal ezelőtt. A müncheni Watson IoT központban található a világ első kognitív, kifejezetten a dolgok internetére szakosodott laborja is. Az IoT Collaboratories egységben a cég ügyfelei és partnerei az IBM 1000 müncheni kutatójával és üzleti tanácsadójával együtt elemezhetik a saját iparágukban és üzleti területükön jelentkező legkomolyabb kihívásokat. Az egység olyan technológiákat kínál a vállalatoknak, amelyekkel többek között IoT megoldások fejleszthetnek, üzleti modelleket és szolgáltatásokat tesztelhetnek.

 

IoT az autóipartól a drónokon át a kognitív kórházakig

Világszerte egyre több nagyvállalat működését segítik a Watsonra épülő, internetre kapcsolt IoT szolgáltatások, ezek közül három új „IoT ügyfelet” jelentett be a cég:

  • A Schaeffler, a világ egyik vezető autóipari beszállítója, a működése során keletkezett adatok millióit elemzi majd, hogy hatékonyabbá tegye a gyártást, korszerűsítse folyamatait és gyorsabbá tegye az üzleti döntéshozatalt. Videó
  • Az Aerialtronics, holland székhelyű, pilóta nélküli légijármű-rendszereket gyártó cég bemutatta az első olyan kereskedelmi célú drónt, amely az IBM Watson IoT Cloud platformról nyert kognitív képességekkel rendelkezik. A drónokat a forgalmi viszonyok nyomon követése mellett szélerőművek és olajfúrótornyok ellenőrzésére, illetve adótornyok optimalizálására alkalmazzák majd. Az Aerialtronics drónjai így nagy felbontású kamerákkal és a Watson Virtual Recognition analitikai megoldásaival azonnali 360 fokos, nagyfelbontású felvételeket és helyzetelemzést biztosítanak.
  • A philadelphiai Thomas Jefferson Egyetemi Kórház az IBM-mel együttműködve olyan kognitív képességekkel rendelkező kórházi szobák kialakításán dolgozik, melyek az IBM Watson IoT Platformhoz kapcsolódnak. A betegek így maguk szabályozhatják a megfelelő kórházi környezet kialakítását, egyszerű, szóbeli utasításokkal irányíthatják a világítást, az ablakredőnyöket, kérdéseket tehetnek fel a kórházi berendezésekkel és kezelőorvosukkal kapcsolatban.

Az IBM ezek mellett számos olyan új szolgáltatást is bejelentett, melyekkel vállalatok és a fejlesztőcégek is eredményesebben aknázhatják ki a technológiában rejlő lehetőségeket – köztük a Watson IoT-t, a Blockchaint, az IoT Security Solutions and Services új eszközeit, egy új  természetes nyelvi interfészt, valamint egy  Cognitive IoT szakácskönyvet.

 

IDC: az IBM az IoT piac legmeghatározóbb szereplője

A vállalat vezető pozícióját az IoT piacon az IDC új kutatása is alátámasztotta: a kutatócég 25 országot lefedő, 4500 üzleti döntéshozó megkérdezésével készült felméréséből kiderült, hogy az IBM-et az IoT piac csaknem minden szegmensében kiemelkedő szereplőnek értékelik; IoT platformja, szoftver és rendszerintegrációs megoldásai révén pedig egyértelmű vezető megoldásszállítóként tartják számon. További részletek a kutatásról itt: Global Decision Maker Survey.