Skip to main content
Sajtóközlemények

A UPS drónokkal szállítja ki a csomagot

By 2016. október 3.No Comments

A UPS, a világ vezető logisztikai vállalata bejelentette, hogy újabb drónkiszállítási tesztbe kezdett a CyPhy Works nevű drónkészítésre szakosodott cég közreműködésével. Az eszközöket távoli vagy nehezen megközelíthető területekre történő kereskedelmi szállítmányok célba juttatására tesztelik.

Az első tesztelés során egy sürgősségi gyógyszerszállítmány „álkézbesítését” hajtották végre az amerikai Massachusetts állambeli Beverly városából az Atlanti-óceán partjától öt kilométerre található Children’s Island szigetére. A most megkezdett tesztsorozattal párhuzamosan a UPS stratégiai fejlesztésekért felelős alapja egy beruházást is eszközölt a CyPhy további kutatásaiba, melyek célja a drónok újabb felhasználási területeinek és képességeinek vizsgálata.

“A célunk, hogy olyan alkalmazási módokat találjunk, melyek valós előnyökkel járnak ügyfeleink számára – nyilatkozta Mark Wallace, a UPS műszaki fejlesztésekért és fenntarthatóságért felelős alelnöke. – A drónok kitűnő megoldást jelenthetnek sürgős esetekben és eldugott helyszínekre való kiszállításra, ahol más szállítási módok bajosan alkalmazhatók.

Az automatizációra és robotikára épülő innovációk régóta fő fejlesztési területnek számítanak a világ vezető csomagkézbesítőjénél. A UPS már korábban megkezdte a drónok raktárakban való alkalmazási lehetőségeinek felmérését a magasan található polcok elérésére, valamint a készlet- és raktárkapacitás-ellenőrzésre. Emellett a cég vizsgálja a drónok humanitárius szállítmányok célba juttatására való alkalmasságát is.

A CyPhy teszt során alkalmazott akkumulátorról működő drónja önműködő, így a használói minimális betanítást igényelnek. Az eszköz rendkívül tartós és ellenálló, éjjellátó berendezéssel szerelték fel, biztonságos kommunikációs rendszerrel bír, melyet lehetetlen eltéríteni vagy megzavarni.

A teszt célja az volt, hogy a két cég megbizonyosodjon róla, hogy a drónok alkalmasak időérzékeny szállítmányok kézbesítésére. A tesztforgatókönyv szerint a drón sikeresen juttatott célba egy asztma inhalátort egy gyermek számára a szigeten található, autóval nem megközelíthető táborban.

A UPS technológiai újításokkal kapcsolatos története több mint száz évre tekint vissza – mondta el Wallace. – A UPS egyenruhás futárok továbbra is fontos kapcsolódási pontot jelentenek ügyfeleink felé, de a mostanihoz hasonló tesztek bepillantást engednek a jövő vevőszolgálatába és sürgős csomagkézbesítésébe. Folyamatosan keressük az új módszereket a hálózatunk fejlesztésére, hogy ügyfeleink növekvő igényeit még hatékonyabban szolgálhassuk ki.”