Sajtóközlemények

Visszaélés-megelőzési program indul Magyarországon

By 2013. szeptember 23.No Comments

Magyarországon először közös szakmai együttműködést kezdett a visszaélések megelőzésének elősegítése érdekében az EY és a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezetének (BEMSZ) Csalásmegelőzési szekciója. A kezdeményezés azért is jelentős lépés, mert a Magyarországon működő vállalkozások csupán 8,5 százaléka rendelkezik a visszaélések megelőzésével, illetve felderítésével foglalkozó önálló részleggel – áll az EY magyar vállalatok körében készített kutatásában.

„Korábbi munkáink, saját tapasztalataink, valamint az elvégzett kutatásaink és felméréseink is azt mutatják, hogy a vállalatok jelentős többsége nem rendelkezik külön visszaélési kockázatokat kezelő részleggel. Ugyanakkor, azt is tapasztaljuk, hogy a vezetőség és a befektetők, tulajdonosok által egyre hangsúlyosabban kifejezett igény ezeknek a kockázatoknak a kezelése, melynek felelőssége legtöbbször a belső ellenőrzése hárul. A belső ellenőrök azonban sokszor nincsenek felkészítve, hiszen ez a feladatkör nem képezi részét a hagyományos belső ellenőrzési kompetenciáknak” – mondja Biró Ferenc, az EY Visszaélés-kockázatkezelési Szolgáltatások partnere.

Az EY tanulmányában résztvevők mindössze 8,5 százaléka jelezte, hogy van olyan önálló részleg, amely a visszaélések megelőzésével, illetve felderítésével foglalkozik. Helyettük ezeket a vizsgálatokat leggyakrabban a belső ellenőrzés végzi. Annak ellenére, hogy a Nemzetközi Belső Ellenőrzési Szervezet (The Institute of Internal Auditors – The IIA) által kiadott ajánlás szerint növelni kell a belső ellenőrzés szerepét a visszaélések megelőzésében és észlelésében, a felmérésben megkérdezett hazai vállalatok csupán 21 százalékánál volt felderített visszaélés az elmúlt öt évben.

„A BEMSZ, más úton ugyan, de hasonló felismerésre jutott, és e miatt döntött úgy, hogy a különböző szektorokban tevékenykedő hazai vállalatok belső ellenőreinek ez irányú fejlesztése érdekében egy hiteles szakmai támogatóval együttműködést kezdeményezzünk. Célunk az volt, hogy megtaláljuk azt a szakmai partnert, aki az üzleti megfontolásokon túl is nyitott arra, hogy a hazai belső ellenőrzési szakma fejlesztését támogassa és a szakmával együttműködve adjon át tudást, elsősorban gyakorlati szemináriumokon és konzultációkon keresztül. Ugyanakkor, fontos tudatosítani, hogy a belső ellenőri szakmához való jó értelemben vett lojalitás nem mehet egy-egy eset kivizsgálásakor a szakszerűség rovására, fel kell tudni ismerni egyéni szakmai határainkat is, amelyen túl már külső szakértők bevonása szükséges. Ugyanis, a megfelelő minőségben elvégzett csalásmegelőző- és felderítő tevékenységek nemcsak a belső ellenőr, de a vállalatvezetés, végső soron a vállalat elemi érdeke” – tette hozzá Mátyás Sándor, a BEMSZ Csalásmegelőzési szekciójának vezetője, az UniCredit Bank Hungary Belső Ellenőrzésének vezetője.

Az EY és a BEMSZ most indított együttműködésének fontos eleme a gyakorlati szakmai tapasztalatok megosztása, hiszen még a legjobban megtervezett és implementált belső kontroll környezet mellett is sokszor hagynak a vállalatok, belső ellenőrök figyelmen kívül olyan lehetséges megelőző lépéseket, amelyek viszonylag kis erőfeszítést, energia befektetést igényelnek, ám komoly anyagi vagy erkölcsi veszteségtől óvhatják meg a társaságot.
Habár, egy-egy ilyen kurzus természeténél fogva nem elegendő komoly, speciális szaktudás felépítéséhez, reményeink szerint a résztvevők sikeresen felismerik majd a problémákat, a lehetséges eljárásokat és azok buktatóit. E mellett fel fogják tudni mérni azon feladatokat, melyeket önmaguk is nyugodt lelkiismerettel elvégezhetnek, és azonosítani fogják tudni azokat, amelyekhez már külső szakértők bevonása szükséges.