Skip to main content
Sajtóközlemények

Vasárnap hajnalban áttérünk a nyári időszámításra

By 2013. március 27.No Comments

Európában, így hazánkban is, március utolsó vasárnapjától, október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. Idén március 31-én, azaz vasárnap hajnalban kell 2-óráról 3-ra állítani óráinkat. A Magyarországon 1980 óta működő rendszert energia-megtakarítási céllal vezették be. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. becslése szerint az átállítással megközelítőleg az ország egy napi fogyasztásának megfelelő villamos energia spórolható meg.

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a szokásos ébrenléti időszak – jellemzően reggel 7 és este 10 óra között – minél inkább egybeessen a természetes nappali világosság idejével, ezáltal kevesebbet kelljen használni a világítást. Az átállítással a helyi idő „mesterségessé” válik, egy órával tér el az időzóna csillagászati idejétől.

A MAVIR szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően napi 1–4 %-os (1000–5000 MWh) fogyasztáscsökkenés tapasztalható, amely a napfényes órák számának növekedésével fordított arányban csökken. Az októberi visszaállítás – mivel az év ezen időszakában már korán sötétedik – nem okoz többletfogyasztást. Az összességében megtakarított villamos energia éves szinten becsülve mintegy 100-120 GWh-t tesz ki. A megtakarítás jellemzően a háztartásokban, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása kapcsán keletkezik.

Az óraátállítás élettani hatása sokunk szervezetét megterheli, ezért az első hetekben fokozottabb figyelem szükséges.

Az ország mindenkori fogyasztási adatai folyamatosan nyomon követhetők a társaság honlapján: www.mavir.hu