Sajtóközlemények

Letagadott diplomák a túlképzettség ellen, elkendőzött munkanélküli évek

By 2013. március 13.No Comments

Két korcsoport tanácstalansága rajzolódott ki markánsan a profession.hu online karrier chat napjain. Az álláskereső portál szakembereinek segítségét kérő több mint 5000 chatelő között legnagyobb számban a pályakezdők és a 45 év felettiek voltak, de meglepően sok GYES-ről visszatérő anyuka is bejelentkezett. Visszatérő probléma, hogy a jelentkezők nem tudják, milyen fizetési igényt írhatnak a motivációs levelükbe egy adott munkakörben, valamint hogy bevallhatják-e, évek óta munkanélküliek.

A Profession.hu szervezésében megrendezett Karrier napok újításaként a munkakeresők három chatszobában kérhettek személyes tanácsokat az oldal szakembereitől. A március 6-7. között feltöltött 2068 önéletrajz közül kiválasztott 500-ról pedig részletes szakmai elemzést is kapnak a szerencsés feltöltők.

„Hogyan szereznék gyakorlatot, ha minden munkahelyről azt a választ kapom, hogy csak gyakorlattal rendelkezőket hívnak be interjúra?” – Herczku Mónika, a profession.hu karrier tanácsadója szerint ezt a kérdést teszi fel szinte minden pályakezdő. A segítséget kérő több mint 5000 chatelő közel fele közülük került ki.  „Egyre érezhetőbb a 45 év feletti munkakeresők indulata is, a második legnagyobb csoportot ők alkották. Életerős, komoly tapasztalattal rendelkezők maradtak munka nélkül 2-4-6 évig, akik nem szívesen ismernék ezt be a jelentkezések során. A GYES-ről visszatérő anyukák pedig trükkök után érdeklődtek, hogyan írják be az otthon töltött éveket, hogy ne derüljön ki, kisgyermekük várja őket délután.” – emlékezett vissza a tanácsadó.

A szakértőgárdától sok esetben kérdezték, hogyan írják be a feketén végzett munkákat önéletrajzukba, hogyan rejtsék el a munkanélküliként elöltött éveket, és hány diplomát merjenek bevallani, hogy ne számítsanak túlképzettnek. Meglepő volt, hogy a sok érdeklődő közül senki sem tervezett külföldön munkát vállalni, és hogy legtöbben jelentősen magasabb fizetési igényt írtak volna be, mint ami a piaci trendek alapján elvárható. A pályaelhagyók kérdéseire a szakemberek egyöntetű válasza, hogy interneten érdemes utánajárni a legkeresettebb szakmáknak és ez alapján kell tovább képezni magukat.

„A chat szobákban segítséget kérők aránya pontosan leképezte a Profession.hu kutatásaiban is szereplő online munkakeresők demográfiai összetételét: legtöbben városokból, magasabb képzettséggel jelentkeztek.” – nyilatkozta Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője. – „Oldalunk lefedi az online piac 70 százalékát, több mint 600 ezer felhasználó[1] és közel 6000 hirdető találkozóhelyeként működünk, ezért rendkívül pontos adataink vannak a hazai munkaerőpiac helyzetéről, mégis egészen új élmény személyesen találkozni azoknak az embereknek a problémáival, akiknek segíteni szeretnénk céljaik elérésében.” – tette hozzá a szakember.[1] Forrás: Gemius Opa, 2013. február