Az Ericsson Magyarország idén huszonegyedik alkalommal adta át a cég kutatás-fejlesztési igazgatósága által alapított Ericsson-díjakat. Mint minden évben, idén is összesen nyolc tanár vehette át a díjat és a vele járó – idéntől a díjanként 400.000 forintra emelt – pénzjutalmat négy kategóriában: a matematika vagy a fizika népszerűsítéséért, illetve a tehetségek gondozásáért. Ebben az évben az elismerések átadására a vállalat tavaly felépített új, szupermodern székházában, az Ericsson Házban került sor. Az elismerésben olyan tanárok részesülnek, akik áldozatos, és sokszor az iskolatermi elfoglaltságokon túl mutató munkájukkal, generációkkal szerettették meg a legtöbbünk által nehéznek gondolt természettudományokat. E tevékenységük pedig nagyban hozzájárul a magasan képzett szakemberek kineveléséhez, hiszen a mérnökképzés nem az egyetemek padjaiban kezdődik.
Az Ericsson Magyarország elkötelezte magát a hazai oktatás fejlesztése mellett; ezzel kapcsolatos vállalásának – melyre eddigi magyarországi története során összesen 7 milliárd forintot költött a cég – egyik legfontosabb része ez a díj. A díjra esélyes pedagógusok szakmai munkája és emberi hozzáállása teszi lehetővé, hogy az országban mára már kritikussá vált mérnökhiány belátható időn belül enyhüljön.
Az idei évben rendkívül sok vidéki tanár részesült az elismerésben, közöttük Tóth Mariann, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanára, a matematikai munkaközösség vezetője. A tanárnő mindamellett, hogy elhivatott pedagógus, óráira gondosan felkészül és igyekszik minden diáknak érdekesen, élményszerűen előadni a tananyagot, kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra is. 2013-ban letette a „Tehetség és fejlesztése” szakvizsgát, melynek segítségével tanítványai kiemelkedő versenyeredményeket értek el a nemzetközi és országos versenyeken. Többek között a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián három bronzérmet, a Leány Matematikai Diákolimpián három aranyérmet, a Közép-európai Matematikai Diákolimpián egy ezüstérmet kaptak. A kimagasló nemzetközi versenyeredmények mellett diákjai a legjelentősebb országos versenyeken is az első helyezettek között vannak.

A tanárokat tanítványaik, iskoláik és egyéb oktatási intézmények terjeszthették fel a díjra, a díjazás pedig az Ericsson közoktatási partnerei, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat bírálata, és a MATFUND Alapítvány kuratóriumának jóváhagyása alapján történt. A díjat a legelkötelezettebb, alapszintű oktatásban résztvevő matematikát és fizikát oktató pedagógusok vehették át, akik a „kötelező” tanórákon túl is számos különfoglalkozás alkalmával és egyéb iskolán kívüli tevékenységükkel is segítik diákjaik fejlődését és a tehetséggondozást.
Idén is két kategóriában ítélték oda a díjakat. Az ,,Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” díj, valamint az ,,Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” díj. Mind a két esetben egyenként 400.000 forinttal járó díjjal jutalmazták a négy matematikát és a négy fizikát általános vagy középiskolában tanító pedagógust.
Az Ericsson Magyarország idén is meghirdette az ,,Egy álom megvalósul’” pályázatot, amelynek keretén belül az adott évben Ericsson-díjjal elismert pedagógusok iskolái maximum 1.000.000 forint értékű eszközvásárlásra pályázhatnak.
A díjátadáson hirdették ki a tavalyi meghívásos pályázat eredményét. Az Ericsson által felkért bíráló bizottság döntése értelmében az „Egy álom megvalósul 2018” pályázat győztese a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola, Filep Doina Otília Ericsson-díjas tanárnő iskolája. Az Ericsson Magyarország 1 millió forinttal támogatja a benyújtott projektterv megvalósítását, melynek célja olyan tanórán kívüli ismeretterjesztő és fejlődést elősegítő tevékenységek megvalósítása, melyek digitális, természettudományos és kreatív tartalommal rendelkeznek és hozzájárulnak a gyermekek különböző kompetenciáinak fejlesztéséhez, ezáltal kiterjesztve és színesítve a neveléshez és képzéshez való hozzáférés lehetőségeit. Így megvalósulhat a „FizInfo TanTér”, ahol a diákok felkészülhetnek a jövő eszközeinek a használatára, a jövő- ma nem létező- munkahelyek követelményeire, megalapozhatják a jövőbeli karrierjüket. Heti rendszerességgel kísérletezős órákat lehet majd tartani, meg lehet végre hirdetni a nyári napközis tábort, ahol szintén sok feladat és kísérlet várja majd a tanulókat, sőt még egy innovációs verseny is kiírásra kerülhet, melynek eredményeivel remélhetőleg a Kutatók Éjszakáján is találkozhatunk majd.

2019-ben Ericsson-díjban részesült tanárok névsora:
Az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” 2019. évi díjazott pedagógusai matematikából:
Sztranyák Attila, budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium,
Tóth Mariann, debreceni Fazekas Mihály Gimnázium.

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” 2019. évi díjazott tanárai fizikából:
Oláh Éva Mária, a törökbálinti Bálint Márton Általános és Középiskola,
Szabó Miklós, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium.

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért” 2019. évi díjazottjai matematikából:
Holló-Szabó Ferenc, esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium,
Lányi Veronika, pécsi Janus Pannonius Gimnázium.

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért” 2019. évi díjazott pedagógusai fizikából:
Tepliczky István, miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára,
Theisz György, székesfehérvári József Attila Gimnázium.