Skip to main content
Híreink

Master the Mainframe!

By 2015. november 29.No Comments

PrintIdén először a magyar, cseh és szlovák diákok is csatlakozhatnak az IBM Master the Mainframe elnevezésű nemzetközi versenyéhez. Kevesen kapnak lehetőséget arra, hogy igazi nagyteljesítményű számítógépeket használhassanak, most három ország informatikus tanulóit is mi invitálhattuk meg erre a különleges kihívásra. A közvetlen csatornák mellett Facebook kampánnyal szólítottuk meg a fiatalokat, akik közül már többen is sikerrel teljesítették az első szinteket és rohamléptekkel haladnak a fődíjként felajánlott New Yorki út felé.

Világszerte naponta nagyjából 30 milliárd tranzakciót intéznek nagyszámítógépeken a pénzügyi szférában, az egészségügyben, a kereskedelemben, a közszolgáltatóknál és a kormányzati szerveknél. Ezek az úgynevezett ’mainframe’ gépek hatalmas mennyiségű adattal képesek dolgozni, miközben biztonságosan futtatnak üzletileg kritikus alkalmazásokat. Kevés ember kap lehetőséget a kezelésükre, de az IBM versenyében az év végéig magyar diákok is kipróbálhatják magukat.

A Master the Mainframe (MTM) az IBM világméretű versenye, amely informatikus hallgatókat hív, hogy szerezzenek valódi tapasztalatokat a nagyszámítógépekkel elvégezhető munkáról. A verseny élő mainframe tudást ad át a játékosoknak, miközben próbára teszi általános ismereteiket és programozó képességeiket.

2015 őszén az MTM történetében először magyar, szlovák és cseh egyetemi, főiskolai hallgatók is bekapcsolódhatnak a versenybe. A játékhoz nincs szükség előzetes mainframe tapasztalatokra, alapvető IKT ismeretekkel már érdemes belevágni – ha társul hozzájuk lelkesedés, személyes motiváció és versenyszellem.

A MTM-re jelentkezőknek három fordulóban, egyre komolyabb feladatokkal kell megbirkózniuk. Mindegyik forduló sikeres elvégzése után garantált ajándékok járnak, a harmadik forduló után már iPad2 Air a nyeremény. A legkiválóbbaknak a fődíjra is van esélyük, ami egy utazás New Yorkba, a Mainframe Világbajnokságra.

Részletek és regisztráció itt:
http://www-03.ibm.com/systems/z/education/academic/masterthemainframe/contest/cee.html