Híreink

Kirakatba teszem

By 2015. május 7. No Comments

Művészek és közszereplők álltak kirakatba a petefészekrák világnapján az ÉMÉ hazai designercsapat által tervezett pólókban. A méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért tevékenykedő Mályvavirág Alapítvány „Kirakatba teszem” kampányszlogenjével üzeni, hogy merjünk beszélni a nőket érintő daganatos megbetegedésekről. Für Anikó és Pokorny Lia színművészek, Muri Enikő énekesnő-musical színésznő, Molnár Andrea táncművész, illetve Simó Vivien érintett „tették kirakatba” a témát a designerek showroomjában.

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke elmondta, fontosnak tartja a petefészekrákkal kapcsolatos információk széles körű ismertetését, amellett, hogy az alapítvány elsődleges célja a méhnyakrákhoz fűződő tájékoztatás, rehabilitáció és párbeszéd. Simó Vivien, aki Életrevaló címmel könyvet írt a petefészekrákkal való küzdelméről, szintén a közösség erejét hangsúlyozta; saját bevallása szerint könnyebb lett volna, ha vannak olyanok körülötte, akik átestek a betegségen és lépésről-lépésre őt is átvezetik.

„A mályvavirág szívós, kitartó, szép virág, olyan, mint a női lélek; megsérülhet a szirma, de éppen ezért kell odafigyelni, vigyázni rá. A kampány felvezető filmjében is ezt szerettük volna érzékeltetni: a hasakra festett mályvavirág a nőiesség szimbólumaként jelent meg, az ÉMÉ pedig ezt pólómintaként gondolta tovább”. Ezzel mutatta be az Alapítvány elnöke a designer pólót, melynek alkotóit, Varga Zsófiát és Pákozdi Alexandrát a fenti a gondolatok ihlették a tervezésben: a széteső virágszirmok, amelyek egységgé állnak össze.

Az Alapítvány célja a kampánnyal a figyelemfelhívás mellett az edukáció is mind a szűrések mind a terápia területén. A méhnyakrák az a daganattípus, amely rák előtti állapotban kiszűrhető. Ennek kapcsán Dr. Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus elmondta, hogy a hagyományos sejtkenet-mintavétel és a HPV DNS teszt együttes alkalmazásával a betegség kialakulásának lehetősége közel nullára csökkenthető, mivel a két eljárás együttes alkalmazása kellő biztonságot nyújt hosszabb szűrési intervallumban is. Dr. Révész János, centrumvezető főorvos a petefészek-és a méhnyakrák előrehaladott stádiumaiban alkalmazott innovatív biológiai terápiás lehetőségeket emelte ki, amelyek a kemoterápiától eltérő módon hatnak a daganatos sejtekre és a betegek szervezete is jobban tolerálhatja azokat.

„Miért vagy Te is Mályvavirág?” címmel az Alapítvány várja azon írásokat az [email protected], amelyben a hölgyek megfogalmazzák történeteiket nőies kitartásukról, szívósságukról. A 30 legmeghatóbb és legszebb írást az ÉMÉ által tervezett pólóval jutalmazzák. A részletekről további információ a www.malyvavirag.hu oldalon olvasható.

Fotók
Felvezető kampányfilm